Το Νοέμβριο με τα παιδιά της τάξης μας πραγματοποιήσαμε μια έρευνα για διαπιστώσουμε το πόσο ευχαριστημένοι είμαστε από τη συγκοινωνία στον τόπο μας, τη Θεσσαλονίκη. Για τον σκοπό αυτό μοιράσαμε τα παρακάτω ερωτηματολόγια:

%cf%83%ce%ac%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b70008

Δώσαμε συνολικά 17 ερωτηματολόγια. Απάντησαν 5 άντρες και 12 γυναίκες. Όλοι διαμένουν μόνιμα στην περιοχή που ζουν.

Στην ερώτηση 3 (Ποια μέσα χρησιμοποιείτε στις καθημερινές σας μετακινήσεις;) οι 7 απάντησαν το λεωφορείο, ενώ οι 12 το αυτοκίνητό τους.

Στην ερώτηση 4 (Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τα μέσα συγκοινωνίας;) οι 3 απάντησαν καθόλου, οι 8 απάντησαν λίγο, οι 5 απάντησαν πολύ, ενώ πάρα πολύ απάντησε μόνο ένας.

Στην ερώτηση 5 (Κάθε πότε περνούν;) οι 3 απάντησαν συχνά, οι 10 απάντησαν αρκετά συχνά, οι 3 πολύ συχνά, ενώ πάρα πολύ συχνά απάντησε μόνο ένας.

Στην ερώτηση 6 (Είναι κοντά στο σπίτι σας οι στάσεις;) οι 13 απάντησαν ΝΑΙ, ενώ ΟΧΙ απάντησαν οι 4.

Στην ερώτηση 7 (Πόσο γρήγορα σας πηγαίνουν στον προορισμό σας;) οι 8 απάντησαν αργά, ενώ γρήγορα απάντησαν οι 9.

Από τις απαντήσεις που καταγράψαμε σε σχέση με το σημείο 8 (Γράψτε σε μια πρόταση τι θα προτείνατε για τη βελτίωση της συγκοινωνίας στην περιοχή σας) συγκεντρώσαμε τις παρακάτω απόψεις.

Προτάσεις για βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας – λεωφορείων:

 1. Να έχει συχνότερα δρομολόγια
 2. Να περνούν στην ώρα τους
 3. Να μην τρέχουν οι οδηγοί
 4. Να έχει περισσότερες γραμμές λεωφορείων
 5. Να υπάρχουν και άλλα μέσα συγκοινωνίας (μετρό, τραμ, τρόλεϊ)
 6. Να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των λεωφορείων
 7. Να μπουν μεγαλύτερα λεωφορεία εκεί που χρειάζεται
 8. Να υπάρχει αυστηρός έλεγχος στο προσωπικό του ΟΑΣΘ
 9. Να ολοκληρωθούν τα έργα για το μετρό της πόλης μας
 10. Να είναι ανοιχτοί οι λεωφορειόδρομοι
 11. Να γίνουν και άλλοι λεωφορειόδρομοι

Σαν συμπέρασμα, από τις απαντήσεις που συγκεντρώσαμε, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούνε σε μεγάλο βαθμό το αυτοκίνητό τους στις μετακινήσεις τους, γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις αστικές συγκοινωνίες. Πέρα από τα λεωφορεία, δεν υπάρχουν τα άλλα μέσα συγκοινωνίας (το μετρό, το τραμ ή το τρόλεϊ). Βέβαια υπάρχουν τα ταξί, αλλά αυτά τα χρησιμοποιούμε περιστασιακά, γιατί είναι ακριβά. Σίγουρα η πόλη μας χρειάζεται καλές συγκοινωνίες και για τον σκοπό αυτό γίνονται και οι προτάσεις που προτείνονται. Μακάρι στο μέλλον να δούμε να αλλάζουν προς το καλύτερο οι συγκοινωνίες της πόλης μας!

bus98

Μια ακόμα έρευνα που κάναμε σχετικά με τα μέσα συγκοινωνίας που χρησιμοποιούνε οι κάτοικοι της πόλης μας είναι και η εξής:

Την Πέμπτη 24/11/2016 βγήκαμε με τα παιδιά της τάξης μπροστά στον δρόμο που περνάει από το σχολείο μας, την οδό Στέλιου Καζαντζίδη, και για ένα δεκάλεπτο παρατηρήσαμε την κίνηση των οχημάτων για να δούμε τι είδους οχήματα περνούνε. Η καταγραφή που κάναμε έδωσε τα παρακάτω στοιχεία:

 1. Ποδήλατο (1)
 2. Μοτοσικλέτα (1)
 3. Αυτοκίνητα με έναν επιβάτη (26)
 4. Αυτοκίνητα με περισσότερους επιβάτες (6)
 5. Φορτηγά (2)
 6. Λεωφορείο (0)
 7. Άλλο όχημα – Οδική βοήθεια (1)
 8. Σύνολο οχημάτων που πέρασαν (37)

Από τις παρατηρήσεις μας συμπεραίνουμε ότι τα περισσότερα οχήματα που πέρασαν ήταν αυτοκίνητα με έναν επιβάτη, πράγμα που σημαίνει πως πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούνε το αυτοκίνητό τους στις καθημερινές τους μετακινήσεις μόνοι τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καυσαερίων στις πόλεις και τη μεγάλη συμφόρηση στην κυκλοφορία στους δρόμους. Για φανταστείτε πώς θα ήταν η πόλη μας, εάν διέθετε περισσότερα και πιο ποιοτικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Τότε πόσο συχνά θα χρησιμοποιούσαμε το αυτοκίνητο; Σίγουρα η κίνηση στους δρόμους θα περιοριζόταν και μαζί της θα λιγόστευαν τα καυσαέρια, τα νεύρα των οδηγών και ο θόρυβος. Έτσι, η κυκλοφορία θα γινόταν περισσότερο άνετη στην πόλη μας!

Advertisements