Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011, το σχολείο μας ξεκίνησε το πρωί για μια μικρή απόδραση στον κοντινό μας Χορτιάτη! Ο Χορτιάτης είναι βουνό του νομού Θεσσαλονίκης, ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης. Στην αρχαιότητα λεγόταν «Κισσός».

 Αφού περάσαμε το ομώνυμο χωριό του Χορτιάτη στους πρόποδες του βουνού, σταματήσαμε στο τέλος της διαδρομής που οδηγεί στο στρατιωτικό ραντάρ. Το ραντάρ αυτό βρίσκεται στην κορυφή του βουνού που το ύψος του φτάνει στα 1.201 μέτρα!

Κατεβήκαμε από τα λεωφορεία, αντικρίσαμε το «πάρκο των κεραιών» (στο βουνό αυτό βρίσκονται οι περισσότερες κεραίες αναμετάδοσης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και εταιρειών παροχής κινητής τηλεφωνίας της πόλης μας) και, προχωρώντας με τα πόδια, αφήσαμε τον ασφαλτόδρομο και ακολουθήσαμε το μονοπάτι στα αριστερά μας…

 Ο Χορτιάτης, όπως είπαμε, στην αρχαιότητα λέγονταν «Κισσός» και ήταν όλος σκεπασμένος από πυκνά δάση και γεμάτος άγρια θηρία. Σήμερα το βουνό καλύπτεται από πουρνάρια, βελανιδιές, καστανιές, οξιές και έλατα. Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν πολύ όμορφη. Παντού υπήρχαν θάμνοι και δέντρα. Περάσαμε ανάμεσα από πολλές καστανιές και οξιές. Πού και πού κόβαμε κανένα κάστανο, άντε και κανένα βατόμουρο. Τα πιο πολλά κάστανα, προφυλαγμένα στο αγκαθένιο τους κάλυμμα, ήταν αρκετά ψηλά.

Η ιστορία αυτού του τόπου είναι παλιά. Εδώ στην αρχαιότητα οι Ρωμαίοι έχτισαν υδραγωγείο για την υδροδότηση της πόλης της Θεσσαλονίκης. Αργότερα από αυτά τα μονοπάτια περνούσαν οι περίφημοι Χορτιατινοί παγοποιοί. Αυτοί μετέφεραν πάνω στα μουλάρια τους πάγο στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ψυγεία με ρεύμα αλλά «παγωνιέρες». Αυτές έμοιαζαν με έπιπλα – ψυγεία που στο πάνω μέρος τοποθετούνταν ο πάγος μαζί με τρόφιμα, νερό ή ποτά.

Σε κάποιο σημείο κάναμε μια στάση για να δούμε στα αριστερά μας κάποια λίμνη. Ήταν η Κορώνεια ή αλλιώς λίμνη του Λαγκαδά ή λίμνη του Αγίου Βασιλείου. Η λίμνη τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα αποξήρανσης. Πριν αρχίσει να έχει σοβαρές απώλειες υδάτων καταλάμβανε έκταση 42,5 τ.χλμ και ήταν η 5η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας σε έκταση! Εκατομμύρια χρόνια πριν, η Λίμνη Κορώνεια ήταν ενωμένη μαζί με τη Λίμνη Βόλβη. Σταδιακά η έκτασή της συνεχώς μίκραινε και η απόσταση της Κορώνειας από τη Λίμνη Βόλβη συνεχώς μεγάλωνε, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν οι δύο λίμνες στην μορφή που έχουν σήμερα.

Στην όμορφη διαδρομή μας τα σύννεφα, που στο μεταξύ είχαν πυκνώσει, δεν άργησαν να γίνουν «βροχή», μια βροχή που μας θύμισε πως έπρεπε να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Κάπως κουρασμένοι και βρεγμένοι επιστρέψαμε στα λεωφορεία μας μαζί με μια αίσθηση ανανέωσης, μιας ανανέωσης που μας πρόσφερε το δάσος και το βουνό.

Το ευχάριστο είναι ότι όλη αυτή η ομορφιά είναι πολύ κοντά στην πόλη μας και όποτε θέλουμε μπορούμε να ξαναρθούμε με την οικογένειά μας!

Διαβάστε τι έγραψε ο Χρήστος Λαζαρίδης για αυτήν την επίσκεψη, κάνοντας κλικ εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s