Το Νοέμβριο με τα παιδιά της τάξης μας πραγματοποιήσαμε μια έρευνα για διαπιστώσουμε το πόσο ευχαριστημένοι είμαστε από τη συγκοινωνία στον τόπο μας, τη Θεσσαλονίκη. Για τον σκοπό αυτό μοιράσαμε τα παρακάτω ερωτηματολόγια:

%cf%83%ce%ac%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b70008

Δώσαμε συνολικά 17 ερωτηματολόγια. Απάντησαν 5 άντρες και 12 γυναίκες. Όλοι διαμένουν μόνιμα στην περιοχή που ζουν.

Στην ερώτηση 3 (Ποια μέσα χρησιμοποιείτε στις καθημερινές σας μετακινήσεις;) οι 7 απάντησαν το λεωφορείο, ενώ οι 12 το αυτοκίνητό τους.

Στην ερώτηση 4 (Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τα μέσα συγκοινωνίας;) οι 3 απάντησαν καθόλου, οι 8 απάντησαν λίγο, οι 5 απάντησαν πολύ, ενώ πάρα πολύ απάντησε μόνο ένας.

Στην ερώτηση 5 (Κάθε πότε περνούν;) οι 3 απάντησαν συχνά, οι 10 απάντησαν αρκετά συχνά, οι 3 πολύ συχνά, ενώ πάρα πολύ συχνά απάντησε μόνο ένας.

Στην ερώτηση 6 (Είναι κοντά στο σπίτι σας οι στάσεις;) οι 13 απάντησαν ΝΑΙ, ενώ ΟΧΙ απάντησαν οι 4.

Στην ερώτηση 7 (Πόσο γρήγορα σας πηγαίνουν στον προορισμό σας;) οι 8 απάντησαν αργά, ενώ γρήγορα απάντησαν οι 9.

Από τις απαντήσεις που καταγράψαμε σε σχέση με το σημείο 8 (Γράψτε σε μια πρόταση τι θα προτείνατε για τη βελτίωση της συγκοινωνίας στην περιοχή σας) συγκεντρώσαμε τις παρακάτω απόψεις.

Προτάσεις για βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας – λεωφορείων:

 1. Να έχει συχνότερα δρομολόγια
 2. Να περνούν στην ώρα τους
 3. Να μην τρέχουν οι οδηγοί
 4. Να έχει περισσότερες γραμμές λεωφορείων
 5. Να υπάρχουν και άλλα μέσα συγκοινωνίας (μετρό, τραμ, τρόλεϊ)
 6. Να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των λεωφορείων
 7. Να μπουν μεγαλύτερα λεωφορεία εκεί που χρειάζεται
 8. Να υπάρχει αυστηρός έλεγχος στο προσωπικό του ΟΑΣΘ
 9. Να ολοκληρωθούν τα έργα για το μετρό της πόλης μας
 10. Να είναι ανοιχτοί οι λεωφορειόδρομοι
 11. Να γίνουν και άλλοι λεωφορειόδρομοι

Σαν συμπέρασμα, από τις απαντήσεις που συγκεντρώσαμε, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούνε σε μεγάλο βαθμό το αυτοκίνητό τους στις μετακινήσεις τους, γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις αστικές συγκοινωνίες. Πέρα από τα λεωφορεία, δεν υπάρχουν τα άλλα μέσα συγκοινωνίας (το μετρό, το τραμ ή το τρόλεϊ). Βέβαια υπάρχουν τα ταξί, αλλά αυτά τα χρησιμοποιούμε περιστασιακά, γιατί είναι ακριβά. Σίγουρα η πόλη μας χρειάζεται καλές συγκοινωνίες και για τον σκοπό αυτό γίνονται και οι προτάσεις που προτείνονται. Μακάρι στο μέλλον να δούμε να αλλάζουν προς το καλύτερο οι συγκοινωνίες της πόλης μας!

bus98