france

Ο μικρός Μπλεζ  Πασκάλ γεννιέται το 1623 στο Κλερμόν-Φεράν της Γαλλίας. Σε ηλικία 3 ετών έχει την ατυχία να χάσει τη μητέρα του. Σε λίγο καιρό το παιδί με τον πατέρα του μετακομίζουν στο Παρίσι.

Ο πατέρας του είναι ένας ευκατάστατος φοροεισπράκτορας που έχει πάθος με τα μαθηματικά. Προσωπικά επιβλέπει την εκπαίδευση του γιου του στο σπίτι. Είναι, όμως, κάπως ιδιόρρυθμος. Αποφασίζει να μη διδαχτεί το παιδί καθόλου μαθηματικά, παρά μόνον όταν φτάσει σε ηλικία 15 ετών. Έτσι κρύβει όλα τα βιβλία των μαθηματικών που υπάρχουν στο σπίτι!

Ο μικρός όμως είναι ένα παιδί – θαύμα… Το γεγονός αυτό αντί να τον αποτρέψει από τη μελέτη των μαθηματικών έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Έτσι ο Πασκάλ αρχίζει να μελετά γεωμετρία σε ηλικία δώδεκα ετών. Ανακαλύπτει μόνος του ότι το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου ισούται με δύο ορθές γωνίες (!)  και, όταν ο πατέρας του, Ετιέν, βλέπει τα επιτεύγματα του γιου του, εντυπωσιάζεται τόσο ώστε αποφασίζει να επιτρέψει στο γιο τη μελέτη μαθηματικών κειμένων, αρχίζοντας με το κλασικό έργο «Στοιχεία» του Ευκλείδη. Λίγο πιο μετά, στα 16 του χρόνια, αναπτύσσει μια πραγματεία περί κωνικών τομών. Το θεώρημα αυτό φέρει σήμερα το όνομά του: θεώρημα Pascal

ΠασκαλίναΗ «Πασκαλίνα»

Προκειμένου να βοηθήσει τον πατέρα του στην είσπραξη των φόρων, ο έφηβος Πασκάλ επινοεί μια δική του αριθμομηχανή,  που ονομάζεται «Πασκαλίνα». Αυτή μοιάζει πολύ με τις αριθμομηχανές που κυκλοφορόρησαν πολύ αργότερα σε όλο τον κόσμο στις δεκαετίες του 1940 και 1950. Ο Πασκάλ εργάζεται επί τρία χρόνια για την ολοκλήρωση της μηχανής του – από το 1642 έως το 1645. Αυτή η εφεύρεση του Πασκάλ αναγνωρίζεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1649, αλλά εμπορικά είναι μια αποτυχία, λόγω της πολύ υψηλής τιμής της. Οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να εκτελούν αριθμητικές πράξεις με τον άβακα ή τα δάκτυλά τους για πολλά χρόνια ακόμη. Εμπορική επιτυχία θα γνωρίσει η «Πασκαλίνα» περίπου 270 χρόνια μετά (!) , όταν το έτος 1918 κατασκευάζεται μια όμοια συσκευή εκτέλεσης προσθαφαιρέσεων με το όνομα «Addometer».

Blaise_Pascal

Στα 20 του, ο Πασκάλ θα αρρωστήσει και ουσιαστικά ποτέ δε θα ανακτήσει τις δυνάμεις του. Θα δημοσιεύσει όμως ακόμη πολλές μελέτες και εργασίες.

Στα τελευταία του χρόνια, φαίνεται να μειώνεται το ενδιαφέρον του για τα μαθηματικά και εστιάζει περισσότερο την προσοχή του σε συγγραφή θρησκευτικών συγγραμμάτων. Ο Μπλεζ Πασκάλ θα χάσει τη μάχη με τη ζωή στο Παρίσι το 1662. Θα είναι μόλις 39 ετών.

«Μην προσπαθείς να προσθέσεις χρόνια στη ζωή σου. Καλύτερα πρόσθεσε ζωή στα χρόνια σου». (Μπλεζ Πασκάλ)

Το τρίγωνο του Πασκάλ:

Το «Τρίγωνο του Πασκάλ» είναι ουσιαστικά μια ατελείωτη πυραμίδα αριθμών, χτισμένη από πάνω προς τα κάτω. Στην κορυφή της βρίσκεται η μονάδα, ο θεμέλιος λίθος των μαθηματικών. Οι επόμενες σειρές «χτίζονται» με έναν απλό κανόνα. Στα άκρα τοποθετούνται μονάδες και κάθε αριθμός στο εσωτερικό της γραμμής προκύπτει από το άθροισμα των δύο αριθμών που βρίσκονται από πάνω του. Μια πολύ απλή κατασκευή, η οποία όμως κρύβει μέσα της υπερβολικά πολλές αρχές των μαθηματικών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s