Ο Ελβετός ζωγράφος Πάουλ Κλέε (Paul Klee, 1879 – 1940) γεννήθηκε το 1879 στο Μύνχενμπουχζε, κοντά στη Βέρνη. Από νωρίς, ο Πάουλ Κλέε ήρθε σε επαφή με την μουσική και τη ζωγραφική. Ξεκίνησε να παίζει βιολί σε ηλικία επτά ετών, επιδεικνύοντας τέτοιες ικανότητες ώστε στα έντεκά του χρόνια να αποτελεί μέλος της ορχήστρας της Μουσικής Εταιρείας της Βέρνης. Παράλληλα διέθετε κλίση στη ζωγραφική, αν και οι γονείς του μάλλον δεν τον ενθάρρυναν προς αυτή τη κατεύθυνση.

250px-Paul_Klee_1911

Ο ίδιος ωστόσο επέλεξε να ασχοληθεί τελικά με τη ζωγραφική. Μολονότι δεν εντάχθηκε επισήμως σε καμία σχολή ή κίνημα, το έργο του είχε σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση των περισσοτέρων καλλιτεχνικών τάσεων της μοντέρνας τέχνης, ενώ υπήρξε και δάσκαλος στη σχολή Μπαουχάους (Bauhaus). Άφησε συνολικά περισσότερα από 9.000 έργα, μεταξύ αυτών υδατογραφίες, χαρακτικά και σχέδια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων φιλοξενείται σήμερα στο Κέντρο Πάουλ Κλέε της Βέρνης.

Κάποιο από τα έργα του:

kp078ph-paul-klee_sinbad-the-sailor

TITLE: Sinbad The Sailor
CREATED: 1920
ARTIST: Paul Klee (Swiss-German, 1879-1940)

Ο Sinbad, γνωστός στην ελληνική μετάφραση των αραβικών μύθων ως Σεβάχ ο θαλασσινός, (Sindbad ή Sinbad, αραβ. السندباد البحري, Al-Sindibaad Al-Bahri) είναι ένας θρυλικός Άραβας ήρωας, πρωταγωνιστής μιας σειράς φανταστικών θαλασσινών περιπετειών, τον καιρό της δυναστείας των Αββασιδών. Κατά τη διάρκεια ταξιδιών του σε όλη τη θάλασσα ανατολικά της Αφρικής και της νότιας Ασίας ζει φανταστικές περιπέτειες  σε τόπους μαγικούς, συναντάει τέρατα και αντιμετωπίζει υπερφυσικά φαινόμενα.

Εμείς στην τάξη μας εμνευστήκαμε από το μαγικό κόσμο του βυθού και φτιάξαμε τα δικά μας έργα σχεδιάζοντας κυματιστές γραμμές και φανταστικά ψάρια.

Φανταστικός βυθός

Φανταστικός βυθός

(Σημείωση του δασκάλου: Η Χριστίνα Βαρσαμή παίζει κι αυτή βιολί, όπως ο Π. Κλέε!)

Ψάρια στον αφρό

Ψάρια στον αφρό

Ψάρια που φιλιούνται

Ψάρια που φιλιούνται

Παράξενα ψάρια

Παράξενα ψάρια

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s