Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο Αλφειός ήταν ένας κυνηγός που ερωτεύτηκε μια νύμφη των πηγών και των δασών, την Αρέθουσα, συνοδό της θεάς Άρτεμης. Θαμπώθηκε από την ομορφιά της, όταν τυχαία συναντήθηκαν σε κάποιο δάσος της Πελοποννήσου. Ο Αλφειός παραδομένος στον έρωτα της εξομολογείται το αίσθημά του. Όμως ο έρωτάς του δε βρίσκει ανταπόκριση και η νύμφη τον αποφεύγει. Εκείνος επιμένει και τότε εκείνη προσπαθώντας να τον αποφύγει, ζητάει τη βοήθεια της θεάς Άρτεμης. Η θεά την παίρνει με ένα σύννεφο και της προσφέρει καταφύγιο σε ένα νησί της Σικελίας απέναντι από τις Συρακούσες, την Ορτυγία. Εκεί η Άρτεμη, για να μην μπορέσει να την ξαναβρεί ο Αλφειός, μεταμορφώνει την Αρέθουσα σε πηγή.

Όμως ο έρωτας του Αλφειού ήταν πολύ μεγάλος. Τόσο μεγάλος, που τον κάνει να μεταμορφωθεί κι αυτός με τη σειρά του σε ένα ισχυρό υποθαλάσσιο ποτάμι και από την Πελοπόννησο περνάει ορμητικά μέσα από το Αδριατικό πέλαγος, ώσπου στο τέλος ενώνει τα νερά του με εκείνα της αγαπημένης του, Αρέθουσας και έτσι σμίγει μαζί της για πάντα!

Τα ρεύματα γλυκού νερού μέσα στη θάλασσα των Συρακουσών μένουν να μας θυμίζουν αυτή την όμορφη ιστορία, καθώς και κάποια αρχαία νομίσματα των Συρακουσών που αποτυπώνουν την Αρέθουσα πλαισιωμένη από δελφίνια…

1209.w.600

Αργυρό δεκάδραχμο Συρακουσών, γνωστό ως »Δημαρέτειον», 465π.Χ.

Οπισθότυπος: Κεφαλή της νύμφης Αρέθουσας Βερολίνο, Staatliche Museen- Munzkabinett.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s